VIDEO Moara lui Assan, prima moară cu aburi din România (DOCUMENTAR)

Publicat: 19/08/2022, 21:30

Moara lui Assan a fost construită în anul 1853 și este prima moară cu aburi din România. Din păcate, acum se află într-un stadiu avansat de degradare.

Moara lui Assan este clasificată în evidențele Ministerului Culturii și Cultelor ca fiind monument istoric de valoare națională și face parte din patrimoniul industrial. Moara a fost întemeiată de negustorii George Assan și Ion Martinovici.

Ansamblul de clădiri a suferit două mari distrugeri: în mai 2008, un incendiu care a ars 90% dintr-un corp secundar al fabricii și în ianuarie 2012, prăbușirea acoperișului și a unui perete din corpul principal.

Moara a fost ridicată într-o perioadă când în București nu exista nici măcar o fabrică de cărămidă. Utilajele cu care s-a construit moara au fost aduse din Viena, iar transportul acestora pe Dunăre și apoi pe distanța Giurgiu-București dura aproape 30 de zile.

În anul 1865, George Assan rămâne fără asociatul său și astfel devine proprietar al fabricii. După moartea lui, în 1866, conducerea întreprinderii a rămas soției sale, Alexandrina, care o lasă apoi, în anul 1884, celor doi fii, Basile și Gheorghe. În 1894 a fost înființată de către cei doi o nouă secție de lacuri și culori, iar moara măcina la acea dată 7 vagoane de grâu în 24 de ore.

În registrele comerciale, Moara lui Assan era înregistrată ca ‘Societatea Anonimă „Fabricile Assan’ pentru industria și comerțul făinii, uleiurilor vegetale, lacurilor, culorilor și altor produse similare”.

După 1903, moara Assan a fost dotată cu energie electrică, având uzină proprie, iar în luna iunie 1930 a fost transformată în Societate Anonimă pe acțiuni, sub denumirea „Fabricele Assan”, care cuprindeau patru industrii diferite: măcinarea cerealelor, uleiuri vegetale, lacuri și culori, săpunuri și chit. Înainte ca moara să fie transformată în societate anonimă, frații Assan aveau 33 de lucrători, iar în ianuarie 1946, după război, fabrica avea 400 de funcționari și lucrători. Fabrica a avansat pe zi ce trece și a fost dotată cu cele mai noi utilaje și tehnologii, frații Assan fiind interesați de tot ceea ce era mai nou și mai bun în domeniul industrial.

Moara a fost naționalizată de comuniști în iunie 1948. În același an, odată cu confiscările ilegale ordonate de comuniști, a fost arestat și Basil Assan care la acea vreme era unic acționar al Fabricilor Assan.

Apoi moara nu a mai avut viață lungă. În anul 1995, au fost scoase cercevelele ferestrelor, lucrate în fier forjat, dar și alte elemente decorative din zinc și plumb de la acoperitoare și turnuri. Plăcile de identificare a monumentului au fost smulse, arhiva și mobilierul de valoare, rămas de la foștii proprietari ai fabricii au fost valorificate ilegal de anumite persoane. Mai mult decât atât, utilajele fabricate la Viena înainte de anii 1900 au fost dezmembrate și vândute la fier vechi.

Autoritatile locale, dar și alte instituții ale statului au sesizat ceea ce se întâmplă la Moara lui Assan, însă distrugerile nu au luat sfârșit.

În prima zi a anului 2012, acoperișul construcției a căzut și, odată cu el, unul dintre pereți. Prăbușirea a fost cel mai probabil provocată de furturile de materiale produse de oameni ai străzii.

Tot în anul 2012, clădirea a fost afectată de încă un incendiu. Incendiul a izbucnit la nivelul acoperișului unui turn al fostei fabrici de ulei din complex. În plus, un an mai târziu, un alt perete s-a prăbușit tot din cauza furturilor de fier vechi din structura de rezistență.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce l-ar fi supărat pe Iohannis. Poliția maghiară intervine cu explicații
Fostul soț al Cristinei Bâtlan de la Imperiul Leilor a provocat un accident grav! Doi...
FOTO. Imagini incendiare cu Eugenie Bouchard. Cum a putut să apară îmbrăcată, mai mult dezbrăcată
De ce ar trebui să folosim și iarna aerul condiționat în mașină. Majoritatea șoferilor nu...
Ce a trăit Raluca Pastramă alături de Ibrahim Ibru! Motivul pentru care s-a căsătorit cu...
Într-un deșert din Arabia Saudită, unde temperaturile ajung și la 55 de grade, a nins...
Ce condiții pune Putin pentru un plan de pace în Ucraina
Scandal în familia Betty–Cătălin Vișănescu. Socrul mare a făcut ravagii! Florin Salam a intervenit decisiv
Cum se menține în formă Monica Bârlădeanu la 45 de ani. Mănâncă 5 mese pe...
Filmul teribilului accident din Maramureş, unde un băieţel de 11 ani a sărit direct în...
Polițist de 21 de ani, găsit mort în baia secției de poliție unde lucra. Cum...
Un român a fost găsit fără suflare într-un microbuz, în Germania. Ce spun autoritățile în...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
Care e amenda pentru depășirea limitei de viteză cu 20 km/h
Oamenii preşedintelui, planul Bessent şi cum ar putea Donald Trump să-l înlăture de la comanda...
Eveniment COSMIC de proporții văzut de pe Pământ! Abia acum s-a spus
România își pierde valorile ce-au scris istorie. S-a stins o mare stea: Un loc special...
Doliu în sportul românesc. A dispărut un nume de referință
Insula Iubirii, sezon 8. Ispita Lala, primele declarații după anunțul că este însărcinată. Ce a...
VIDEO El este polițistul care a murit chiar în secție! Flavius avea doar 21 de...
Ce rochie ar fi trebuit Cristina Șișcanu să poarte la aniversarea ei? De ce a...
A făcut sau nu Medana Oprea act prenupțial când s-a căsătorit cu Alin Oprea? Ce...
BANCUL ZILEI. Profa către Bulă:- Vorbește-mi despre Creangă..
Are viața extraterestră nevoie de o planetă pentru a supraviețui? Oamenii de știință cred altceva!